
In 2015 is het basis (!) onderwijs een examen rijker.
Kinderen van 11/ 12 jaar worden aan het eind van hun schooltijd onderworpen aan de landelijke eindtoets.
Een genormeerde, gestandaardiseerde toets op (nu nog) reken- en taalgebied.
De scholen die, zeer weloverwogen, nog niet deelnamen aan de Cito eindtoets, ontkomen er dan ook niet meer aan.
En ik vraag me af: waarom? WAAROM?

Onlangs nog heeft Cito haar normen flink naar boven gesteld. Kinderen met een 'x-aantal' fout scoorden vorig jaar nog een 'c' (middenscore) maar scoren dit jaar een 'd'. (lage/onvoldoende score).
Cito doet dit omdat kinderen steeds beter scoren.
Soms wil redelijk achterlijke politici ons doen geloven dat het niet goed gaat in ons onderwijs: want de Cito score van de kinderen wordt maar niet hoger. (....!)
Een ieder die de moeite neemt om in gesprek te gaan met leerkrachten en schoolleiders ziet, naast dit bewijs van de Cito, dat het basisonderwijs ongelooflijk in beweging is.
Kinderen van nu leren ongelooflijk veel meer vaardigheden dan zo'n 20 a 30 jaar geleden. Dit vergt veel van de (vaak) hoogopgeleide leerkrachten.
Met passend onderwijs in het vooruitzicht verdiepen dezelfde leerkrachten zich niet alleen in de coginitieve ontwikkeling van hun leerlingen, maar steeds meer ook in het gedrag, de gezinsomstandigheden en 'onzichtbare talenten'.
Resultaten worden in kaart gebracht, met dank aan de techniek vormgegeven in grafieken, trendanalyses, en besproken met collega's intern begeleiders, pedagogen en natuurlijk met de ouders.
En dan... na 8 jaar prachtig werk met deze kinderen, hen te zien ontwikkelen, ontplooien, vallen en opstaan, weten de leerkrachten wat de beste vervolgstap is. Op naar de grote wereld, op naar spannende tijden in het voortgezet onderwijs.
Feilloos een advies, geen Cito toets verandert daar iets aan. Het kind is zo veel meer dan de optelsom van de opgaven door Cito bepaald. Cito, hetzelfde bedrijf dat oefenmateriaal en cursussen ontwikkelt om de resultaten van dezelfde toets positief te beinvloeden.
Dit alles zou ik dus met droge ogen moeten schrijven. Cito zal in ieder geval de eindtoets gaan leveren. Mogelijk dat er nog een andere partij bij komt.
Maar welke partij er ook komt, wie legt mij als schoolleider nou eens uit waarom ik deze kinderen moet laten deelnemen aan dit basisschoolexamen.
Voor wie, met welke waarheden?
En wie garandeert mij dat de huiswerkbureautjes hier niet handig op inspelen: Jouw basisschool examen goed maken? Kom bij ons de training volgen!
En wie garandeert mij dan dat ouders met dit gegeven niet het advies gaan aanvechten?
Waarom worden al die bijzondere eigenzinnige kleurrijke groep achters tegen dezelfde meetlat gehouden?
En waarom schrijft onze staatssecretaris dat hij met deze gegevens 'de scholen kan vergelijken'. Waarop? En hoe past dit bij onze uitdaging op 'passend onderwijs'?
We meten, wegen, praten, onderzoeken en halen het beste in ieder kind naar boven. Tenminste daar streven we naar.
Daar mag je ons op bevragen, visiteren, over laten rapporteren.
Maar val de kinderen, en ons, niet lastig met zo'n examen.
Kom.. draai dit besluit terug. Wie?