Ik had zijn speech al een aantal keer gelezen en dus was het niet vreemd dat de woorden tijdens het hardlopen nog even in mijn hoofd rond blijven zweven: 'Keep on stepping out of your comfort zone'

Ik liep mijn derde trainingsrondje van deze maand. Na de euforie van de eerste keer, was er vorige week de zwaarte van de tweede keer. De denkbeeldige finishlijn na zeven kilometer bleek te ver weg en al na een kilometer of zes liet ik de benen stil staan om bij te komen. Alsof ik ook maar kon denken dat die opbouw vanzelf zou komen wanneer ik iedere week een rondje zou hardlopen; niet met dit lijf en met deze leeftijd!

En, zo dacht ik na mijn eerste meters van vandaag, voor je het weet draai ik mijn rondjes met de denkbeeldige finishlijn, met de daarbij horende 'OMG dat ga ik niet redden'. Ik sloeg dus na 2 kilometer niet naar links af maar ging rechtdoor, wetende dat dit rondje groter zou zijn. Ik nam mij voor om 10 kilometer hard te lopen en zou, door het verleggen van mijn route, de zeven kilometergrens ergens anders passeren. Al is mijn loopconditie niet terug op niveau, ik weet nog steeds dat het lopen ook grotendeels in het hoofd gebeurt. 

De zeven kilometer passeerde ik dus vlakbij het kasteel Haarzuilens, maar mijn doel lag op tien kilometer. Het lijf riep waarschijnlijk net zo hard als de weken hiervoor om even te rusten, maar ik stelde dit een kilometer uit. Pas dan kon het, al was het alleen al om te bewijzen dat stoppen in je hoofd zit en niet in het lijf. Nadat ik het lijf na acht kilomter even rust had gegund verlegde ik nog een keer de route. Ik zou de tien kilometer voltooien, ik zette mijn draf in en liep mijn kilometers, niet twee maar drie; elf kilometer in totaal.

Keep on stepping out of your comfort zone.
Voor je het daadwerkelijk beseft draai je alweer je vaste rondje, voldoe je aan je eigen verwachtingen en ga je er in geloven dat je je eigen limiet hebt bereikt. 

En dat, zo zou je begrijpen, geldt niet alleen voor het hardlopen :-) 


 

Alle blogs